Retail software en de geschiedenis van software

Retail software is computersoftware die gewoonlijk wordt geïnstalleerd op PC-computers of wat gebruikelijker is, via het internet wordt geleverd. Dit wordt ook wel cloud-based genoemd. Cloud-gebaseerde software houdt het volgende in. Het is software die niet op het apparaat van een gebruiker wordt geïnstalleerd, maar op aanvraag via het internet aan het apparaat of meerdere apparaten van de eindgebruiker wordt geleverd, hetzij via webgebaseerde apps, hetzij via native apps. De meeste nieuwe softwarebedrijven bieden beide of een combinatie van web- en native apps aan die verschillende functionaliteit kunnen bieden. Dit is afhankelijk van de werkelijke gebruiker in een klantbedrijf. Traditioneel werd retail software geleverd via fysieke dataopslagmedia die aan de eindconsument werden verkocht. Echter, er zijn nog maar weinig bedrijven die hun software via fysieke media aanbieden. De software wordt meestal verkocht onder beperkte licenties of in het geval van cloud-gebaseerde software die als Software as a Service model (SaaS) wordt verkocht. Hierover later meer, eerst de geschiedenis van retail software op een rijtje. 

De geschiedenis op het gebied van retail software

Een belangrijke historische gebeurtenis die leidde tot de uitbreiding van de markt voor retail software was de Open Brief aan Hobbyisten van Bill Gates in 1976. Tot de jaren 2000, met de opkomst van het internet, vertegenwoordigde retail software het overgrote deel van alle gebruikte eindgebruikers-software en werd het aangeduid als “shrinkware”, omdat software bijna altijd in een gekrimpt doosje wordt geleverd. De meest bekende voorbeelden van retail software zijn de producten die in de jaren tachtig en negentig op de IBM PC en klonen werden aangeboden, waaronder beroemde programma’s als Word Perfect en de verschillende onderdelen waaruit Microsoft Office bestaat. Microsoft Windows is ook krimpsoftware, maar is meestal voorgeïnstalleerd op de computer. De opkomst van het internet en softwarelicentie systemen heeft de markt voor retail software drastisch veranderd. Gebruikers zijn hierdoor in staat om shareware, freeware en gratis softwareproducten te vinden of om net zo gemakkelijk gebruik te maken van web-diensten als de detailhandel. Producenten van dit soort software zijn overgestapt op het aanbieden van een groot deel van hun software en diensten via het internet, waaronder Google, Microsoft en Yahoo!. 

Wat is Software as a Service?

Software as a service is een softwarelicentie- en leveringsmodel waarbij software op abonnementsbasis in licentie wordt gegeven en centraal wordt gehost. Het wordt ook wel on-demand software genoemd. Dergelijke applicaties staan ook bekend als:

  • Web-based software
  • Gehoste software
  • On-demand software

De term software as a service (SaaS) wordt beschouwd als onderdeel van de nomenclatuur van cloud computing, samen met onder andere infrastructuur as a service (IaaS), platform as a service (PaaS) en desktop as a service (DaaS). Dergelijke apps zijn meestal toegankelijk voor gebruikers die gebruik maken van een thin client, bijvoorbeeld via een webbrowser. SaaS is een gemeenschappelijk leveringsmodel geworden voor vele zakelijke toepassingen, waaronder kantoorsoftware, messaging software, software voor loonverwerking, management software, CAD-software, ontwikkelingssoftware, boekhouding, samenwerking, customer relationship management (CRM), facturatie, human resource management (HRM), talentacquisitie en learning management systemen. Software as a Service is opgenomen in de strategie van bijna alle toonaangevende bedrijven op het gebied van bedrijfssoftware.

https://www.novulo.com/retail