Opvoedingsproblemen beïnvloeden het hele gezin

Ook al wilden we het eerst niet toegeven, ook wij hadden opvoedingsproblemen in ons gezin. Mijn man en ik zijn ruim 15 jaar samen en we hebben 3 kinderen. Drie jongens in de leeftijd van 13, 11 en 8 en daar hebben we regelmatig een zware kluif aan. Mijn man en ik kunnen gelukkig veel steun in elkaar vinden, maar we zijn vaker niet dan wel samen thuis, dus dan is het vaak 3 kinderen tegen 1 volwassene en dat is behoorlijk heftig. Zowel mijn man als ik voelde ons echt zwaar gefrustreerd. We zijn tegen het slaan van kinderen en hebben ze ook nog nooit met een vinger aangeraakt, maar er moest wel iets gebeuren. De jongens waren dwars, maakten elkaar sterk en werden al voor hun pubertijd lastig in de omgang. We hebben ze getest op ADHD, verhoogde intelligentie waaruit verveling kon voortkomen, zelfs het FAS-syndroom is getest, ook al heb ik tijdens mijn zwangerschap geen druppel gedronken. Er kwam niets uit de onderzoeken naar voren dat extreem gedrag kon verklaren waardoor we opvoedingsproblemen bleven houden. Onze jongens zijn gewoon zoals ze zijn en hoe gek we ook op ze zijn en hoeveel we ook van ze houden, af en toe kunnen we ze wel achter het behang plakken. Toen op een middag had ik het erover met één van de moeders op het schoolplein, toen ik op mijn jongste zoon stond te wachten om hem naar voetbaltraining te brengen. We hadden het wel vaker gehad over haar opvoedingsproblemen en herkende elkaars situatie goed. Ze vertelde mij dat ze Opvoeden met Plezier had ontdekt. Online cursussen voor bewust ouderschap. Ik had er nooit van gehoord, maar als dit mijn opvoedingsproblemen zou helpen verminderen, dan stond ik er zeker voor open.

Training en coaching bij onze opvoedingsproblemen

Eenmaal thuis had ik gelukkig even de tijd voor mijzelf om op opvoedenmetplezier.nl te kijken. Daar las ik van alles over opvoeden en het aanbod. Zo komt aan bod:

  • Emoties bij kinderen
  • Cursus opvoeden
  • Hulp bij opvoeden
  • Grenzen stellen bij kinderen
  • Kinderen straffen
  • Opvoedingsproblemen

Goh, die laatste kwam meteen binnen. Ik klikte door en kwam op de pagina met inzicht in opvoedingsproblemen terecht, waarbij in een cursus opvoeden inzicht wordt gegeven in de problemen en handvatten worden aangereikt om in verbinding met de kinderen opvoeden weer leuk te maken. In 7 lessen wordt per les een ander onderwerp behandeld, waarbij opvoeden in de basis centraal staat zonder sancties of beloningen. Het natuurlijk normaal en rustig gedrag wordt als het ware bevordert zonder daar een tegenprestatie tegenover te stellen en waarbij duidelijk grenzen en regels worden aangegeven en de balans wordt teruggebracht in de situatie. Ik kon me hier goed in vinden, want met 3 van die jongens als de onze en twee hardwerkende ouders is er geen andere mogelijkheid om opvoedingsproblemen de kop in te drukken dan hulp in te roepen.

Ideaal bij weinig tijd

Het probleem was dat we voor gespreken met coaches en psychologen lastig de tijd konden vrijmaken om daar tegelijkertijd als ouders bij aanwezig te kunnen zijn. Daarnaast vinden we het geen prettig idee om het kind erbij te betrekken. Het is ons probleem en als je een kind meteen bij zo’n traject betrekt krijgt hij wellicht het gevoel dat er een fout bij hem zit of dat hij ongewenst is. Onze kinderen mogen zich geen belasting voor ons voelen. Met de cursus Opvoeden met Plezier was dit eenvoudig, want die konden we samen online volgen wanneer de kinderen aan het sporten waren. Het heeft ons enorm geholpen en er heerst weer rust en balans in huis.