Hoe doe je aan legionellapreventie?

Wist u dat het in bepaalde gebouwen wettelijk verplicht is om aan legionellapreventie te doen? De reden hiervoor is dat wanneer er zich legionella in de leidingen bevindt, mensen daardoor diverse gezondheidsklachten kunnen krijgen. Deze variƫren van mild tot zeer ernstig, en dus is het belangrijk dat je te alle tijden op de hoogte bent van of er zich legionella in de leidingen van jouw bedrijfspand bevindt. Dit kun je te weten komen door biolab in te huren. biolab biedt allerlei diensten die betrekking hebben op de kwaliteit van het binnenmilieu in (voornamelijk) openbare gebouwen. Je kunt ze inhuren voor de verplichte legionellapreventie, maar ook voor bijvoorbeeld:

  • Het meten van de luchtkwaliteit in uw gebouw
  • Het controleren en verwijderen van asbest
  • Het controleren van woningen op gezondheidsrisico’s

Je kunt dus niet alleen als bedrijf gebruikmaken van de diensten van biolab, maar ook als particulier. Je kunt namelijk je woning laten controleren en keuren op diverse zaken. Daarbij kun je denken aan de aansluitingen en afdichtingen op leidingen, of de aardlekschakelaar nog voldoet en of de druk op de gasleiding nog goed is. Al deze zaken kunnen gezondheidsklachten veroorzaken wanneer ze niet langer naar behoren functioneren. Veel mensen laten daarom hun woning controleren door biolab. Want ondanks dat legionallapreventie alleen verplicht is in diverse typen bedrijfspanden, wil je natuurlijk ook in je eigen huis het risico op een legionellabesmetting volledig uitsluiten.

Legionellapreventie en beheersplan

Als je biolab inhuurt om de leidingen in jouw bedrijfspand te controleren op de aanwezigheid van legionella, maak je in principe gebruik van hun legionellapreventie diensten. Je bent namelijk vaak verplicht om een legionella beheersplan te laten maken, en bent dus niet klaar na het enkel laten controleren van alle leidingen. De overheid wil namelijk dat het risico op een legionellabesmetting zoveel mogelijk wordt uitgesloten, en daarom is het belangrijk dat je biolab zo’n legionella beheersplan laat opstellen. Daarom staan de mogelijke risico’s, de kwetsbare plekken en de maatregelen die u zelf dient te nemen om de leidingen schoon te houden. Deze zijn altijd vrij makkelijk uit te voeren, maar u moet ze wel goed registreren. Met de legionellapreventie van biolab en de uitreksels die u van hen krijgt kunt u aantonen te voldoen aan de wettelijke plicht, en vermijd u dus aansprakelijkheid wanneer er zich toch een probleem voordoet. U zorgt dus niet alleen voor een gezond binnenklimaat en legionellavrij drinkwater, maar dekt uzelf ook in voor eventuele claims na een (nu vrijwel onmogelijke) besmetting. U heeft immers alles gedaan om deze te vermijden.

Hoe nestelt legionella zich in je leidingen?

De legionellabacterie houdt van warmte. In combinatie met stilstaand water kunnen ze zich razendsnel vermenigvuldigen. Daarom is het belangrijk dat de leidingen in uw pand goed worden gecontroleerd. Zeker wanneer het een oud pand betreft is dit belangrijk. De aanleg van de leidingen is dan namelijk nog niet zo doordacht gedaan als het tegenwoordig gebeurt, waardoor er zogenoemde legionella-risicoplekken ontstaan. Legionellapreventie is in oude gebouwen dus nog veel belangrijker dan in recent ontwikkelde complexen. Voor de beste legionellapreventie en een legionella beheersplan huur je natuurlijk biolab in. Zij zijn officieel gecertificeerd, en dus weet je zeker dat je met een professional te maken hebt. 

https://www.biolab.nl/waterkwaliteit/legionellapreventie/