Cleanroom systemen aanleggen

In ons bedrijf ontstond laatst een probleem met de zogeheten cleanroom. De cleanroom systemen moesten vervangen worden om de boel weer op orde te krijgen. De leiding besloot een onafhankelijk bedrijf in te schakelen: ClimaTech. Dit bedrijf is al meer dan 25 jaar actief op het gebied van cleanrooms en leek op het eerste gezicht dan ook een goede keuze. Dat blijkt achteraf ook het geval: de nieuwe cleanroom systemen zijn adequaat aangelegd en voldoen aan alle veiligheidseisen. Ik wil graag wat meer vertellen over de werkwijze van het bedrijf, specifiek de manier waarop wij als persoon geïnstrueerd zijn. De renovatie verliep in fases:

  • Ontwerp van de systemen
  • De aanleg en het achterstallig onderhoud
  • Uitleg over de nieuwe systemen

Eerst heeft het bedrijf samen met de leiding de nieuwe cleanroom systemen ontworpen. Daar hadden wij als personeel natuurlijk weinig zicht op. Wat ik wel kan zeggen is dat we het gevoel hadden dat dit heel secuur gebeurde. Er zijn meerdere bijeenkomsten geweest waar ons is verteld over de stand van zaken en de voortgang. Onze werkzaamheden zouden op termijn natuurlijk even stil komen te liggen, dus we vonden het prettig om goed geïnformeerd te blijven. Nadat dit ontwerp was afgerond begon de aanleg. Daarbij is heel specifiek gekeken naar de wensen die wij zelf hadden met betrekking tot de cleanroom systemen. Ze zijn zo zorgvuldig mogelijk ingericht en vereisen relatief weinig onderhoud. Om de zoveel tijd moet er iemand de stand van zaken controleren, maar dat is zeer beperkt en kan goed worden overzien. Ben je benieuwd naar het bedrijf ClimaTech, of ben je op zoek naar wat meer informatie over cleanroom systemen? Ga dan eens naar Climatech.nl. Op die site vind je meer over de werkwijze van dit bedrijf, maar ook een aantal referenties. Daarmee staat de professionaliteit van het bedrijf buiten kijf.

Cleanroom systemen: onze introductie

Pas daarna volgde de introductietraining, die voor ons werknemers het meest relevant was. Deze verliep in twee gedeeltes. Om te beginnen kregen we een algemene uitleg over de nieuwe cleanroom systemen en hun functie. Daarbij werd specifiek gekeken naar ons productieproces: welke rol speelde de ruimte binnen ons systeem? Na die korte algemene briefing kreeg elke medewerker individuele aandacht. Eerst volgde een specifieke uitleg over de mogelijkheden van het systeem. Ook werd daarbij verteld hoe je de verschillende functionaliteiten kon gebruiken, mocht dat aan de orde zijn. Het is natuurlijk altijd even wennen, maar je moet het systeem in bepaalde gevallen zelf kunnen reguleren. Daarna kregen we de gelegenheid om vragen te stellen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik zelf vrij goed weet hoe dit soort cleanroom systemen werken, dus het verder weinig te vragen, maar het is fijn dat die mogelijkheid er is. Zo krijgt iedereen een beter idee van de cleanroom systemen waar zij mee werken, dat kan nooit kwaad! Ik ben zelf ook even naar bovenstaande site gegaan om het bedrijf wat beter te leren kennen. Je leert daar meer over de verschillende sectoren waar ze in actief zijn en welke regels ze daarvoor hanteren.

Uitstekende werkomstandigheden

We werken nu al een tijdje met de nieuwe cleanroom systemen en we zijn zeer tevreden. Het systeem heeft tot dusver nog geen enkele afwijking vertoond. Alle belangrijke informatie is bovendien in één oogopslag te overzien. Mochten we iets willen aanpassen, dan hebben we daar dus alle mogelijkheid toe. Het bedrijf ClimaTech is nog een aantal keer teruggeweest voor routinecontroles, maar ook daarbij werkte alles naar behoren. Een prima investering dus, zowel voor de leiding als voor het personeel!